PASHA Bank Buğday fiyatına endeksli Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihracı ile Türk Sermaye Piyasalarında bir ilke imza atıyor.

 
Yazdır
 

Türkiye’de Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraçlarının öncüsü olan PASHA Bank, yine bir ilke imza atıyor. PASHA Bank ve OMG Capital Advisors, 72 gün vadeli VDMK ihracıyla Türkiye’de ilk kez “buğdaya endeksli” getiriyle yatırım fırsatı sunuyor. Son dönemin en önemli emtiası konumuna gelen buğday, yeni bir yatırım aracına dönüşüyor.

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki ticaretin gelişimine katkı sağlayan ve Türkiye’de 8 yıldır faaliyet gösteren PASHA Bank, VDMK ihraçlarıyla müşterilerinin yanında olmaya devam ediyor. Reel sektörün kalkınması ve istihdamın artması için önem teşkil eden VDMK ihraçları konusunda yatırım bankaları arasında öncü rol üstlenen PASHA Bank, Türkiye’de bir ilke daha imza atarak buğdayın değerini yatırıma dönüştürüp yatırımcılara buğdaya endeksli getiriyle yatırım fırsatı sunuyor. Finans piyasalarında önemli bir yeniliğe imza atan, 72 gün vadeli, prototip özelliği taşıyan 3 milyon TL tutarındaki ihraç, TURK rating tarafından TR A2 derecelendirme notuna sahip. Talep toplama tarihinin bugün sona erdiği ihracın,  takas tarihi de 23 Haziran 2023 Cuma günü.  

Pandemi, iklim krizi, gıdaya erişim, Ukrayna-Rusya savaşı gibi konular nedeniyle en değerli emtialardan birine dönüşen buğday, buğday fiyatına endeksli VDMK ihracıyla yatırım aracına dönüşüyor. VDMK’ların teminat havuzunun çiftçi senetlerinden oluşması, çiftçi gelirlerinin ise tarım emtia fiyatlarına bağlı olmasından hareketle, buğday fiyatına endeksli ilk VDMK ihracı gerçekleşiyor.

Çiftçiler açısından bakıldığında, satın alınan tarım girdilerinin vadeli fiyatını buğday fiyatına endekslemek, finansal piyasalardaki belirsizlikleri ortadan kaldırarak fiyatlama riskini bertaraf ediyor.  Yatırımcı açısından ise portföydeki diğer varlıklarla korelasyonu düşük, doğrudan emtia fiyat değişimine erişim sağlayan yeni bir enstrüman ortaya çıkmış oluyor. 

Konuyla ilgili açıklama yapan PASHA Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan, “VDMK ihraçlarında öncü bir banka olarak ihraçlarla bugünün, geleceğin ve ekonominin sürdürülebilirliğini desteklemeye devam ediyoruz. Bildiğiniz üzere 2020 yılından beri VDMK ihraçlarıyla reel sektörü ve özellikle de tarım sektörünü destekliyoruz. Bu kez Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek buğdayı yatırım aracına dönüştürdük. Türk sermaye piyasalarında yeni bir ürün geliştirmenin ve ilk “buğday fiyatına endeksli” VDMK ihracını gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Bu ürünle hem ülkemiz hem de tüm dünya için en kıymetli emtia, yatırımcılarımıza yeni bir finans enstrümanı olacak.” dedi.

Tarım sektörüne yönelik yapılan bu ihraçlar, hem Tarfin’in daha fazla çiftçiye destek vermesini sağladı hem de VDMK gibi yenilikçi sermaye piyasaları enstrümanlarının reel sektörün finansmanında oynadığı kritik rolü bir kere daha gösterdi. Tarfin Tarım A.Ş. 80 il ve 13.024 köydeki çiftçilere 1.196 satış noktasından gübre, tohum, yem ve benzeri tarım girdilerini rekabetçi fiyat ve çiftçilerin nakit akışlarına uygun vade imkânlarıyla sunmaktadır.

Internet Bankacılığı

Giriş

 

PASHA Bank Genel Müdürlük

Sultan Selim Mahallesi,
Hümeyra Sokak,
PASHA Plaza No:2/7
34415 Kağıthane / İstanbul - Türkiye