Değerli paydaşlarımız,
Büyük ekonomilerin uyguladığı yüksek tarifeler nedeniyle küresel ekonomik koşullar kötüleşirken, belirsizlik küresel ölçekte artmıştır. Rusya-Ukrayna savaşının uzaması ve Ortadoğu'daki yüksek gerginlikler nedeniyle bölgemizdeki karmaşık durum devam etmekte ve daha büyük çaplı bir savaş riskini artırmaktadır. Devam eden savaşların diğer ülkelere de sıçrama potansiyeli bulunmakta ve bu da bölgedeki koşulları daha da karmaşık hale getirmektedir. Bu faktörler Türkiye için zorlu bir jeopolitik ortam yaratmakta ve ülkeler arası ticarette ve ekonomik büyümede engellere yol açmaktadır. Ayrıca, söz konusu koşullar döviz kurunu düşürücü baskıyı ve yüksek enflasyonu daha da artırabilir.
Bu zorluklara rağmen, son dönemdeki makroekonomik veriler, Türkiye’nin dış koşullardan kaynaklanan şokların ekonomik sonuçlarını yönetebildiğini göstermektedir. Hükümetin diplomatik çabaları ve bankacılık düzenlemelerindeki ayarlamalar, makro finansal istikrarın korunmasına yardımcı olmuştur. Aşırı büyüme oranlarının ardından iç talebin normalleşmeye başlamasıyla birlikte, Türkiye ekonomisi 2024 yılında %3.2 büyümüştür. Büyümedeki yavaşlamanın ana itici gücü sanayideki randıman olurken, inşaat faaliyetleri güçlü kalmıştır. Bu bağlamda, nihayetinde enflasyonu dizginleme ve döviz kurundaki oynaklığı ve değer kaybını azaltma hedefine yönelik olarak, Hükümetin son dönemde aldığı politika tedbirlerinin, geleneksel ekonomik politikalara dönüşün, Merkez Bankasının faiz artırımlarının ve mikro ve makro ihtiyati çerçevenin sadeleştirilmesinin oldukça yeterli olduğunu belirtmekte fayda vardır. Bu olumlu gelişmelerin ardından, kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin kredi notunu yükselterek, ülkedeki yatırım görünümüne katkıda bulunmuştur.
Yukarıda belirtilen ekonomik ortamın ardından, bankacılık sisteminin genelinde, risklerin kabul edilebilir seviyelerde, karlılığın ise iki haneli seviyede kalması sağlanmıştır. Son verilere göre, sistemin toplam varlıkları son 12 ayda Şubat 2024’e göre %39 artarak 34 trilyon TL’yi aşmıştır. Benzer bir eğilim kredi portföyü için de geçerlidir. Sektörün toplam kredileri %36 artışla 16,865 milyar TL’ye ulaşmıştır.
Bu bir gelenektir, bu nedenle, PASHA Bank’ın dinamik bir piyasa aktörü olarak sağlıklı büyümesini sürdürdüğünü söylemekten gurur duyuyoruz. Genel olarak, işletmenin yönetilmesine yönelik temel yetkinliklerinin oluşturulmasından başlayarak, Bankanın insan sermayesi potansiyelinin artırılmasına kadar kurum içi kabiliyetlerin güçlendirilmesine yönelik sürekli yatırım, stratejik getirisini şimdiden stresli zamanlarda kabiliyetli bir şekilde yol alma şeklinde göstermiştir. Sonuç olarak, Banka’nın toplam aktifleri %2 oranında azalmıştır ve 2025 yılı birinci çeyreğin sonunda 12,560 milyon TL’dir. Toplam aktiflerin %56’sını oluşturan brüt nakdi kredi ve finansal kiralama alacakları portföyümüz %1 artışla 7,091 milyon TL’ye ulaşmıştır.
Etkili risk yönetimi çerçevesi ve Bankanın izlediği ihtiyatlı kredi politikası nedeniyle, bilançomuzdaki takipteki kredi oranını düşük seviyede tutmayı başardık. Bankanın genel risk yaklaşımının temelini oluşturan hususların, kredi politikasının esnek bir şekilde yeniden gözden geçirilmesi, kredi ve taahhüt politikası taktiklerinin güncel makroekonomik ortamın gerçeklerine göre ayarlanması vs. olduğunun altını çizmekte fayda vardır. Ayrıca, devam eden savaş nedeniyle kredi portföyünün hızlı bir şekilde yeniden gözden geçirilmesinin ve ilgili stres testi sürecinin yürütülmesinin de bankanın kredi risklerini uygun bir şekilde yönetme kabiliyetini artırdığının altını çizmekte fayda vardır. Stres testine ilişkin olarak, Bankanın temel senaryosunu nasıl formüle ettiği ve aynı zamanda risk tetikleyicilerinin stres senaryosu çerçevesine nasıl dahil edildiği daha da önemli hale gelmiştir, bu da nihayetinde uygun senaryo formülasyonu, ileri ölçüm ve risk hafifletme planının hazırlanması ile sonuçlanır.
2024-2026 stratejik döneminin ikinci iş yılına girmiş bulunuyoruz. Genel olarak, 2024-2026 stratejisi, iş dünyasında ve toplumda yeni ve kalıcı değerler yaratma vizyonuyla oluşturulmuş, müşterilerini güçlendiren sınır ötesi bir banka olma misyonuna odaklanmış, dürüstlük, kalite, iş birliği, girişimcilik ve karlılık gibi değerleri temel alan bir stratejidir. Faaliyetlerin ülke ve sektörlerin ötesine geçmesi, bunun da sonuçta potansiyel iş fırsatları yaratması nedeniyle Grup içindeki sinerji fırsatlarını değerlendirmenin stratejik olarak çok önemli hale geldiğini belirtmekte fayda vardır.
Yeni stratejik dönem özünde mevcut iş kollarının faaliyetlerinin güçlendirilmesi ve aynı zamanda yeni girişimlere tam anlamıyla odaklanmayla karakterize edilmektedir. Yeni girişimlere odaklanmaya gelince, aslında yeni stratejik dönemde potansiyel niş pazarların büyümesine odaklanılmıştır. Faaliyet gösterilen ülkelerdeki gayrimenkul piyasasına ipotek kredisi yoluyla finansman yatırımı yapılması, Grubun tüm faaliyetlerinde daha büyük ölçekte teknolojik getiri elde etmek amacıyla girişim sermayesine yatırım yapılması vs. bu bağlamdaki örneklerdir. Gayrimenkul girişimine gelince, Banka 2022 yılının 1. çeyreğinde tüm Grupta ipotek ürününü lanse etmiştir. Olumlu ilgiyi göz önünde bulunduran ekip, önümüzdeki dönemde uygulamayı yaygınlaştırmak için ilgili paydaşlarla birlikte çalışmaktadır. Stratejik belgede, bankanın finansman tarafının çeşitlendirilmesinin yanı sıra, bankanın stratejiyi uygulama yolundaki ana varlıkları olan ana ticari kolaylaştırıcılar da yer almıştır. Önceki stratejik dönemlerde olduğu gibi, uygun strateji formülasyonunun daha yüksek finansal performansın omurgasını oluşturduğunu belirtmek bizim için ayrıcalıktır. Gerek karlılık tarafındaki göstergeler, gerekse gider oranları, pozitif bir seyir izleyerek, hissedarlar için daha yüksek karlılık, diğer paydaşlar için ise istikrar sağlamıştır.
Stratejiyi uygularken, en büyük öneme sahip olan bilgi teknolojileri, risk yönetimi, kredi yönetimi, kaynak yaratma, yetenek kazanımı vs. ve çalışanlarımızın gelişimine önemli yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Genel olarak bakıldığında, çeviklik ve odak sektörlere ilişkin bilgi birikiminin Bankanın öne çıkan kabiliyetleri olması beklenmektedir. Bankanın operasyonel çevikliğinin, temel operasyonlarda bile karşılığını bulduğunu belirtmekte fayda vardır. Elbette, çevikliğin, bir yandan sonuçta sistem kullanılabilirliğini sağlarken, diğer yandan dijitalleşmeye yönelik dönüşümü hızlandıran operasyonel sistemlere yatırım yapmamızı gerektirebileceğinin tamamen farkındayız. Bu nedenle, Bankanın bu konuda bazı stratejik projeleri bulunmaktadır. Dijitalleşmeye ve yeni platformlara yönelik altyapı iyileştirmesi ve dijitalleşmeye yönelik gelişmiş bilgi güvenliği bunlar arasında yer almaktadır.
Bankamızın finansman sağlama yapısını çeşitlendirmek ve muhabir ağımızı ve yatırımcı tabanımızı genişletmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu bağlamda, Bankanın ülke sınırlarını aşan ve Grubun bölgedeki varlığının gücüyle ortaya çıkan rekabet avantajının vurgulanması önemlidir. Azerbaycan'ın büyük zaferi sonrasında bölgesel ekonomik ilişkilerin artmasının ardından, iş imkânlarının da genişlemesine tanık olmak bizim için gerçekten bir ayrıcalıktır. Azerbaycan ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanması, 2025 yılına kadar olan dış ticaret hedefinin açıklanması, doğrudan yabancı yatırım akışının artırılması, kurtarılmış bölgelerin yeniden yapılandırılması sürecine Türk firmalarının aktif katılımı vs., yukarıda belirtilen ekonomik ilişkilerin örnekleridir. Genişleyen bu ekonomik taban ise Bankanın bu bağlamda ümit verici iş perspektiflerini hayata geçirmesi için uygun bir fırsat sunmaktadır.
Buna ek olarak, Banka’nın, Azerbaycan ve Gürcistan’da olumlu faiz oranı gelişmeleri görmesi halinde bu ülkelerden de kaynak çekme imkanı bulunmaktadır ve bu potansiyel, mevcut stratejik dönemde hayata geçirilebilir. Bankanın varlık kalitesinin, piyasada giderek artan oynaklığın hüküm sürdüğü mevcut ortamdan etkilenmemesi için, kredi risklerini yönetme konusundaki ihtiyatlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz. PASHA Bank ile bankacılık deneyimini kazançlı bir deneyime dönüştürmek için, müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik ürün ve hizmetler sunmaya yönelik çabalarımızı sürdüreceğiz.
Tüm paydaşlarla, tüm taraflara büyük fayda sağlayan ve karşılıklı çıkarlara dayalı iş ilişkileri kurulmasına hizmet eden müreffeh bir çalışma ortamını paylaşmayı sabırsızlıkla bekliyorum.
Bu vesileyle, özverili profesyonel çalışmalarından dolayı değerli çalışanlarımıza ve yönetim ekibimize, PASHA Bank'a duydukları güvenden dolayı müşterilerimize ve değerli desteklerinden dolayı hissedarlarımıza ve tüm iş ortaklarımıza teşekkür etmek isterim.
Hiç kuşkusuz, onların iyi niyetleri, kendimize olan inancımızı ve daha fazlasını başarma potansiyelimizi yenilemektedir.
Saygılarımla,
Jalal Gasimov
Yönetim Kurulu Başkanı