Genel Müdür Mesajı

 
Yazdır
 

Değerli paydaşlarımız,

Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız 2023 yılına, deprem felaketinin beraberinde getirdiği büyük acılarla başlayan ülkemiz yıl boyu bu felaketin yaralarını sarmaya çalışmıştır. Rusya-Ukrayna savaşının devam ettiği yılda, bir diğer savaş da 2023’ün son aylarında Filistin-İsrail arasında patlak vermiştir. Dünyanın geneline bakıldığında savaşlar, depremler, sel felaketleri, petrol ve gıda fiyatlarındaki yükselişlerle geçtiğimiz yıldan beri devam eden küresel enflasyonla mücadele için merkez bankalarının attığı adımlar çok yakından izlenmiştir. ABD Merkez Bankası Fed, yıl boyunca faiz artışlarına devam ederek politika faizini %5,25-5,50 bandına yükseltirken, Avrupa Merkez Bankası ECB de politika faizini, %4,50 seviyesine çıkarmıştır. Diğer merkez bankaları da sıkı para politika rejimlerine devam etmişlerdir. Yurt içinde de yüksek enflasyonun etkileri hissedilirken, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin ardından değişen ekonomi yönetimi ile yeni TCMB Başkanı ve Para Politikası Kurulu ortodoks politikalara geri dönmüşlerdir. TCMB bu yıl enflasyonla mücadele kapsamında daha sıkı bir para politikası uygulayarak politika faizini %42,50 seviyesine kadar yükseltmiştir. Yabancı yatırımcıların da ortodoks politikalara geri dönüş ve döviz kurundaki stabilizasyonla birlikte yılın sonlarına doğru Türk tahvillerine tekrar yöneldikleri gözlenmiştir. Yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının olumlu raporlarını takip ettiğimiz bu yılsonunda TÜFE enflasyonu %64,77 olarak açıklanmıştır. 2023 yılında %4,50-5,00 bandında güçlü bir büyüme yakaladığı tahmin edilen Türkiye ekonomisinin ılımlı büyümesini 2024 yılında da sürdürerek %3,50-4,00 bandında hareket edeceğini, enflasyonun ise 2024 yılını %40-45 aralığında oluşmasını beklemekteyiz.

PASHA Bank, 2021-2023 yıllarını kapsayan üç yıllık strateji dönemini geride bırakmıştır. Sağlıklı ve sürdürülebilir büyüme elde etmek, ürün çeşitliliğini ve müşterilerimize sunduğumuz hizmetin kalitesini yükseltmek, sermaye piyasalarındaki rolümüzü güçlendirmek ve bölgede dış ticaretin finansmanındaki payımızı artırmak hedefleriyle yola çıktığımız üç yıllık stratejimizi hedeflerimiz doğrultusunda başarıyla tamamlamış olduk. 2024-2026 dönemini kapsayan yeni stratejimizin yol haritasını da bu yıl içinde oluşturduk. Sürdürülebilirliğin ön planda olacağı bu yeni strateji dönemimizde de Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçgenindeki ticaretin finansmanındaki üstlendiğimiz rolü artırmak, sermaye piyasalarında çıkardığımız tahvil, bono, VDMK gibi ürünlerdeki ihraç hacmimizi artırarak reel sektörü desteklemeye devam etmek, müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik finansman ve ürünlerimizi çeşitlendirerek müşteri odaklı hareketimize devam etmek, insan kaynağımızı geliştirmek ve değer katmak yer almaktadır. Bankamız açısından sevindirici bir gelişme de kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating’in, Eylül ayında PASHA Bank’ın uzun dönem ulusal kredi notunu A(tr)’den A+(tr) seviyesine yükseltmesi olmuştur. Kredi notunun yükseltilmesinde PASHA Bank’ın güçlü sermaye yeterliliği oranları, finansal esneklik sağlayan borç senedi ihraçları ile çeşitlendirilmiş fonlanma yapısı, kurumsal yönetim uygulamalarına yüksek düzeyde uyumu, köklü risk yönetimi organizasyonunun sürekliliği ve tahsili gecikmiş alacaklar oranındaki düşüş eğilimiyle aktif kalitesinin desteklenmesi göz önüne alınmıştır. Buna ek olarak SAHA Rating, kurumsal yönetim ilkelerine uyum notumuzu 9,39’a yükseltmiştir.

PASHA Bank olarak bu dönemde de sürdürülebilir büyüme hedefimiz doğrultusunda, aktif büyüklüğümüzü bir önceki yıla göre %61 oranında artırarak 9.910 milyon TL’ye ulaştık. Reel sektöre olan desteğimiz bu süreçte de artarak devam ederken Bankamızın brüt nakit kredi büyüklüğü, 2022’ye göre %55 artarak 5.642 milyon TL’ye yükselmiş ve yıl sonu itibarıyla net kârımız 525 milyon TL seviyesinde kaydedilmiştir.

Hızla değişen piyasa koşullarına rağmen yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiğimiz tahvil ve bono ihraçlarımızı 2023 yılında da sürdürdük. Bakü’de gerçekleştirdiğimiz yatırımcı ziyaretlerinde ülkemizi ve ülkemizdeki fırsatları yatırımcılara anlattık. Azerbaycan vatandaşlarına yönelik “Kardeş ülkede misafir değil ev sahibi olun!” sloganıyla ve Türkiye’de ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara yönelik gerçekleştirdiğimiz ikinci lansmanımız da Azerbaycan’da büyük ilgi görürken, bölgeye özel mortgage işlemlerimizde hacmi artırdık. PASHA Bank, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçgeninde dış ticaretin finansmanında geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da önemli rol oynarken stratejimiz doğrultusunda ”Bölgede akla gelen ilk banka” olma hedefimizi kararlılıkla uygulamaya devam ediyoruz.

Bankamız bu yıl da yatırım bankacılığı alanındaki faaliyetlerini büyütmeye yönelik adımlarını sürdürmüştür. PASHA Bank olarak 2020 yılında başladığımız Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihraçları işlemlerimize hız kesmeden devam ettik. Başlangıcından beri 2 milyar TL’nin üzerinde finansal kaynağı tarım ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren müşterilerimizle buluşturduk. Bu yıl Türkiye sermaye piyasalarında bir ilke imza atarak buğday fiyatına endeksli VDMK ihracına aracılık ettik. Bu yöntemle satın alınan tarım girdilerinin vadeli fiyatını buğday fiyatına endeksleyerek, finansal piyasalardaki belirsizlikler ortadan kaldırılmış ve fiyatlama riski de bertaraf edilmiştir. Nitelikli yatırımcılara özel tasarladığımız bu ihraçların arkasında güçlü ve çoklu teminat yapısı ve cazip getiri imkânı yer almaktadır. PASHA Bank olarak sermaye piyasası araçlarını kullanarak reel sektöre destek vermeyi önümüzdeki yıl da sürdüreceğiz.

Bankamız ve ülkemiz sürdürülebilir büyümesine pozitif katkı sağlayacak projelere, dijital dönüşümlere odaklanmayı sürdürmek için gerekli çalışmalara ve teknolojik yatırımlara 2023 yılı içerisinde de devam ettik. Sektörde daha rekabetçi bir şekilde yer almak, iç ve dış müşteri memnuniyeti, deneyimi ve ediniminde etkileşim ve verimliliği artırmak için yeni hizmetler üretme yolculuğumuzda “Dijital Onay” ve nitelikli yatırımcılara finansal ürünlerin pazarlama, tanıtım ve satışının yapabilmesini sağlayacak bir web platformunun oluşturulmasına yönelik projelerimize başladık.

Sürdürülebilirlik yol haritamızla uyumlu olarak başladığımız ve WWF Türkiye ile iş birliği içinde çalıştığımız “Yeşil Ofis” programında belirlenen hedeflerimizi gerçekleştirerek PASHA Bank olarak Yeşil Ofis sertifikasını almaya hak kazandık. Kurumsal sosyal sorumluluk projelerimiz ve çevreye fayda sağlayan atık yönetimi sistemimizi uygulamayı sürdürüyoruz. Katıldığımız her proje ile doğa ve çevre duyarlılığımızı kendimize ve çalışanlarımıza hatırlatıyor ve sürdürülebilir gelecek hedefimiz doğrultusunda bugün ve yarın arasında köprü kurarak yeşil dönüşüme destek oluyoruz.

Etkin risk yönetimi kapsamında; Erken Uyarı ve İstihbarat Sistemimize yeni bilgi kaynaklarının ve sinyal yapısının da eklenmesi ile kredili müşterilerin büyük verileri anlamlandırılabilir kriter filtrelerinden geçirilerek kredi riskinin azaltılmasını sağladık. Kurum içinde girişimci kültürü yaratmak, inovasyon bilincinin geliştirilmesi ve inovasyona dayalı önerilerin artışının desteklenmesi amacıyla yıllık olarak yapılması hedeflenen “PASHA Bank Türkiye İnovasyon Programı” sürecine başladık. Çalışanlarımızın performanslarının daha adil bir şekilde değerlendirilebilmesi için Performans Yönetim Sistemimizi yeniden gözden geçirdik ve geliştirmeler yaptık.

Bankamız kuruluşundan bu yana sanata verdiği desteği bu yıl da sürdürerek son dönemde büyük bir çıkış yakalayan dijital sanat üzerine bir projede daha yer almıştır. 2-5 Haziran tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Dijital sanat insan molekülleri sonucu mu?” temalı, küratörlüğünü Türkiye’nin ilk yapay zekâ küratörü Avind’in üstlendiği ve Azerbaycan’ın ilk yapay zekâ sanatçısı Shusha’nın eserlerinin yer aldığı festivalin geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da ana sponsoru olduk. İstanbul Dijital Sanat Festivali, yerli ve yabancı çok sayıda sanatseverin yoğun ilgisiyle karşılanmasından büyük memnuniyet duyduk.

Bu yıl her şeyden önemlisi, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını, Genel Müdürlük binamızda verdiğimiz bir resepsiyonda, marşlar ve Türk bayrakları eşliğinde tüm çalışanlarımız ile beraber coşkuyla kutladık. Bu bağlamda Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına özel olarak başlattığımız ve önümüzdeki yıllarda da devam ettireceğimiz “Geleceğin Kadın Yöneticileri” burs fonunu oluşturduk. Üniversitede okuyan kız öğrencilerin eğitim ve kariyer hayallerine ulaşmalarına yardımcı olmayı hedefleyen bu burs fonu, sadece eğitimlerine katkıda bulunmakla kalmayıp aynı zamanda genç kadınların güçlü liderler olarak topluma katkıda bulunmalarına olan inancımızı yansıtmaktadır. Bu burs ile kız öğrencilerin akademik, sosyal ve kişisel gelişimlerini destekleyerek, onları geleceğin kadın liderleri yapmak için çalışacağız.

2023 yılına veda ederken, Bankamızı bu günlere taşıyan özverili çalışma arkadaşlarıma, müşterilerimize, Yönetim Kurulu Üyelerimize ve sermayedarlarımıza başarımıza katkılarından dolayı teşekkür eder, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken ülkemize, geçmişten aldığımız güçle, birlik beraberlik içinde daha aydınlık ve güçlü yarınlar temenni ederim.


H. Cenk Eynehan
Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi