Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Arasında Finans Köprüsüyüz.

 
Yazdır
 

Söyleşi: H.Cenk Eynehan

PASHA Bank Türkiye Genel Müdürü H.Cenk Eynehan ile PASHA Bank’ın kuruluş hikayesini ve Türkiye’deki hedeflerini konuştuk.

PASHA Bank’ın 1987’de Türkiye’nin yabancı sermayeli ilk yatırım bankası olarak kurulmasından bugüne hikayesinden bahsedebilir misiniz?

Bankamız, Yatırım Bank A.Ş. unvanıyla İstanbul’da kurulmuş Türkiye’nin yabancı sermayeli ilk yatırım bankası olup, 2015 yılına kadar farklı sermaye gruplarının yönetiminde hizmet vermiştir. 2015 yılında ana hissedar Aksoy Holding, stratejik ortak olarak çalıştığı Bakü merkezli bölgesel finans kuruluşu PASHA Bank OJSC ile el sıkışarak bankanın tüm hisselerini devretmiş ve bankanın yeni unvanı PASHA Yatırım Bankası A.Ş. olarak değişmiştir.

PASHA Bank’ın Türkiye’deki hedeflerinden bahseder misiniz? Kurulduğunuz günden bu yana hedeflerinizi ne ölçüde gerçekleştirdiniz?

PASHA Bank olarak, hem Türkiye’de hem de Azerbaycan ve Gürcistan’ın dahil olduğu üçgende büyümek isteyen kurumsal müşterilerimize sürdürülebilir bankacılık hizmeti vermek üzere yola çıktık. Müşterilerimize butik bankacılık anlayışı içerisinde kurumsal ve yatırım bankacılığı ürünleri sunarken onlarla birlikte uzun vadede sürdürülebilir ilişkiler kurmak istiyoruz.

“Tarihimizden gelen yakın ilişkileri finansal bağlarla daha da güçlendirmek, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki bölgesel ticaretin gelişimine katkı sağlamak için çalışıyoruz.”

Türkiye’de faaliyet gösterdiğimiz iki  yılda bankamızı iki kat büyüttük ve dış ticaret alanında katma değer yaratan çalışmalar yaptık. 2016 yılında proje ve işletme sermayesi finansmanına yönelik modelleri devreye aldık. Müşterilerimizin satışlarından doğan vadeli alacaklarını PASHA Bank bünyesinde garanti altına alıp gereken finansman desteğini de sağlayarak Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ı kapsayan bölgede bir ilki gerçekleştiriyoruz. Tarihimizden gelen yakın ilişkileri finansal bağlarla daha da güçlendirmek, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki bölgesel ticaretin gelişimine katkı sağlamak için çalışıyoruz.

"Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçgeninde faaliyet gösteren girişimcilerle karşılıklı kazan-kazan esasına dayalı  uzun ömürlü işbirlikleri tesis etmek istiyoruz."

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’da hali hazırda faaliyet gösteren 5000’i aşkın şirket bulunuyor ve bu üç ülke arasındaki toplam dış ticaret hacmi 4,5 milyar dolar civarında. Söz konusu ülkelerdeki ticaretin gelişmesine katkı sağlamak adına bölge genelindeki işletmeler arasındaki ilişkileri geliştirmeyi ve faaliyet gösterilen ülkede tüm ilgili taraflar için karşılıklı kazan-kazan esasına dayalı uzun ömürlü işbirlikleri tesis etmek istiyoruz.

Kısa ve orta vadedeki hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

2015-2016 yıllarını kapsayan 3 yıllık stratejimizde ilk iki yılı hedeflerimizin üzerinde büyüme ve kârlılık ile tamamladık. Bu yıl da hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz. 2018-2020 yıllarını kapsayan ikinci üç yıllık strateji çalışmalarımıza da başlamış bulunuyoruz.

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgenindeki uluslararası ticaret yapan girişimcilerin ana bankası olma ve bölgesel iş ortaklıklarını kolaylaştırma hedefimiz doğrultusunda 2017 yılında ürün ve hizmet gamımızı çeşitlendirerek tüm paydaşlarımız için artan oranda değer yaratmak ve onları daha yükseklere taşımak için var gücümüzle çalışacağız.

Bizler, Türk ekonomisinin ve bankacılık sektörünün ılımlı büyümesini sürdüreceğini düşünüyoruz. Sektörün kredi büyümesinin %10-12 aralığında oluşacağını tahmin etmekle birlikte PASHA Bank olarak  hedefimiz %25’ler seviyesinde bir kredi büyümesine ulaşmaktır.

Üç ülke arasında öne çıkan projeler, ilişkilere nasıl etki ediyor?

TANAP Projesi, Türkiye ve Azerbaycan’ın bugüne kadar başarı ile yürüttükleri projelerin enerji alanındaki en önemli temsilcilerinden biridir. Bir diğeri ise “Demir İpek Yolu”olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi. Türkiye ile bütün Orta Asya, Kafkasya ve Asya ülkelerinin Avrupa'ya daha kolay ulaşmasını sağlayacak bir koridor oluşturacak olan projenin 2018 yılında tamamlanması bekleniyor.

Bu dev projelerin tamamlanması ekonomiye ciddi katkılar sağlayacak. Bu anlamda önümüzdeki dönem Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde ilişkileri geliştirecek bir dönem olmakla beraber, PASHA Bank olarak bizler de bu süreci ekonomik ve kültürel anlamda destekliyor olacağız.

Yatırım Bankacılığı anlamında neler yapıyorsunuz?

2016 yılında Yatırım Bankacılığı alanında bir şirket birleşme-satın alma işlemine aracılık ettik ve  gerçekleşen bu işlem ile ortodonti alanında faaliyet gösteren genç bir şirkete, 13 bireysel ve bir uluslararası kurumsal yatırımcı tarafından finansal kaynak yaratılmasını sağladık.  Bu anlamda, yenilikçi ve katma değer yaratan şirketlerin birleşme ve satın alma süreçlerinde, önümüzdeki dönemde de hedeflerimiz doğrultusunda yer almaya devam edeceğiz. Bankamızın, 2017 yılı içinde de dış kaynak çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz, 2016 yılında bu kapsamda ilk bonomuzu çıkardık. Geçtiğimiz hafta da ikinci bonomuzu ihraç ettik ve oldukça yüksek bir talep ile karşılaştık. İhraçlarımız değişen vade ve miktarlarda 2017 yılı boyunca da devam edecek.

Küresel riskleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

2016 yılına ılımlı bir başlangıç yapan küresel piyasalar, petrol fiyatlarındaki güçlü toparlanma, ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımlarında daha önce belirttiği kadar agresif olmayacağına dair verdiği güçlü sinyaller ve Avrupa Merkez Bankası’nın genişleme yönünde attığı yeni adımlar ve küresel risk iştahındaki artışın etkisiyle ilk yarı boyunca pozitif bir seyir izledi. Ancak yılın ikinci yarısında yaşanan olumsuz ve fiyatlanmamış gelişmeler neticesinde tüm küresel piyasaları etkileyen sert fiyat hareketlerine şahit olduk.

PASHA Bank olarak, tüm bu gelişmelere karşı piyasayı çok yakından takip ederek ve gerekli aksiyonları zamanında alarak oldukça hareketli geçen 2016 yılını, 14 milyon TL kârla kapattık.

Teknoloji alanında yatırımlarınız var mı?

Biz müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerine uygun ürün ve hizmetler sunmak için çalışıyoruz. Bu hizmetlerden biri de Internet Bankacılığı. Bizim ölçeğimizde bir banka için, müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek adına, Internet Bankacılığı  alanına büyük yatırım yaptık ve bu alanı daha da geliştirmek için bu alana yatırım yapmaya ve müşterilerimizin taleplerini etkin ve hızlı şekilde karşılayabilmek için bu kanalını kullanmaya devam edeceğiz.

Azerbaycan, Türkiye ekonomik ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Azerbaycan, Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülke konumunda. PASHA Bank Azerbaycan’ın, ülkedeki en büyük özel sermayeli bankacılık grubu olmasının sağladığı avantajla, bölgede ihracat yapan müşterilerimizin satışlarını artırmayı ve bu iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin artmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz.
İki ülke arasındaki stratejik projelere baktığımızda Türkiye'nin enerji koridoru olmasında enerji yatırımlarının önemli pay sahibi olduğunu görüyoruz. Boru hatlarının yanında Petkim ve Star Rafinerisi de oldukça önemli iki yatırım. Bu ve benzeri yatırımlar önümüzdeki dönemde iki ülke ticaret hacmini daha da artıracak. PASHA Bank olarak gelişen bu ekonomik ilişkileri bizler de destekliyor olacağız.

Türk insanının girişimciliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye'de üniversiteler girişimcilere yönelik platformlar oluşturuyor. Bizler de girişimciliğin teşvik edilmesi ve girişimcilerin desteklenmesi için çalışmalar yapıyoruz. Özellikle genç girişimcilere ait yaratıcı fikirlerin desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu gerçekleştiğinde Türkiye'nin önünün daha da açık olacağını düşünüyorum. Beyin gücünün ekonomiye yönelik önemli ve tetikleyici etkileri var. Bunun için teknoloji alanı başta olmak üzere her alanda girişimcilere yol açmak gerekiyor.

Bir yatırım bankası olarak girişimcileri destekliyoruz. Bu anlamda, gerçekleştirdiğimiz Birleşme & Satın Alma ile, İTÜ Çekirdek bünyesinde ortodonti alanında faaliyet gösteren genç bir şirkete bireysel ve kurumsal yatırımcılar tarafından finansal kaynak yaratılmasını sağladık.

“ArTriangle ‘Şehir Hikayesi’ Fotoğraf Sergisi”

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki bölgesel ticaretin gelişimine katkı sağlamayı hedeflerken kültürel yapımızı sanatsal bağlarla harmanlamayı amaçladık. PASHA Bank olarak Azerbaycan ile Türkiye arasında sadece finansal köprü olmakla yetinmek istemiyoruz. Aynı zamanda kültürel ilişkilerde de köprü olmak istiyoruz. Ortak yaşam kültürümüzü yansıtan ArTriangle ‘Şehir Hikayeleri’ Fotoğraf Sergisi de bu üçgeni perçinleyen son halkayı oluşturmaktadır. Üç ülke arasında uzun ömürlü işbirliklerimizi sonsuzluğa taşıyacak sergimizi Aralık ayında sanatseverlerin beğenisine sunduk.

Bu sergi için değerli bir fotoğraf sanatçımızla birlikte Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan’a ait en güzel fotoğrafları çekerek sanatsal bir çalışma yaptık. Bakü, Tiflis ve İstanbul'un sokaklarındaki insan fotoğraflarından oluşan bir sergi açtık. 21 Aralık-31 Ocak tarihleri arasında ziyaretçilere açık olan sergimiz büyük ilgi gördü. Birbirinden güzel binlerce kare içinden seçilen 49 fotoğraf, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Bahsettiğim bu kültürel proje ile bu üç ülkenin harika kentlerini fotoğraflayarak birbirlerine tanıttık. Bu proje, ekonomik hedeflerimizin yanında kültürel alanda da misyon sahibi olduğumuza dair önemli bir çalışmaydı.

PASHA Bank olarak Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında sadece finansal köprü olmakla yetinmek istemiyoruz. Aynı zamanda kültürel ilişkilerde de köprü olmak istiyoruz. Bu üç ülkenin kültürünü birbirlerine tanıtmak, anlatmak istiyoruz.

Kaynak: Ekovitrin, Mart 2017

 

Internet Bankacılığı

Giriş

 

PASHA Bank Genel Müdürlük

Sultan Selim Mahallesi,
Hümeyra Sokak,
PASHA Plaza No:2/7
34415 Kağıthane / İstanbul - Türkiye